De 5 grootste Britten en hun nalatenschap

Wie zijn de invloedrijkste Britten aller tijden? Veel namen zullen je bekend voorkomen, maar wat hebben deze mensen precies betekend en wat hebben ze gedaan? Een Engelse tv zender heeft een aantal jaren geleden een verkiezing voor ‘meest invloedrijke Brit’ gehouden. Leer meer over deze bijzondere mensen! We beginnen met nummer 5 en zullen eindigen met de Brit die is verkozen tot de meest invloedrijke Brit aller tijden.

Nummer 5: William Shakespeare (1564 – 1616)

De Engelse toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare wordt beschouwd als de grootste Engelse schrijver en ‘s werelds grootste toneelschrijver. Hij is de “National Poet” en “The Bard” van het UK. Zijn werk omvat bij benadering 39 toneelstukken, 154 sonnetten en 3 verhaalgedichten. Zijn toneelstukken zijn vertaald in alle levende talen en Shakespeare wordt nog steeds vaker opgevoerd dan eender welke andere toneelschrijver. Tot zijn absolute topwerken behoren de tragedies, geschreven voor 1609, met name Hamlet, Romeo and Juliet, Othello, King Lear en Macbeth.

Nummer 4: Charles Darwin (1809 – 1882)

De Engelse naturalist, geoloog en bioloog Charles Robert Darwin bracht ons de evolutieleer. Hij kwam met de theorie dat alle aardse levenssoorten afstammen van een gedeelde voorouder. Van daaruit evolueren ze volgens het principe van de natuurlijke selectie, waarin de “struggle for life” bepaalt welke soorten en kenmerken overgedragen worden en welke verdwijnen.

Nummer 3: Diana Frances Spencer (1961 – 1997)

Als eerste echtgenote van de huidige Britse troonopvolger, Charles, de Prince of Wales, was Diana (Lady Di) lid van de Britse Koninklijke familie (Princess of Wales). Ze is de moeder van de prinsen William en Harry. In korte tijd maakte deze rebelse prinses een diepe indruk op het Britse volk: als mediaster en fashionista, maar ook als activist en liefdadigheidswerkster.

Op bijzondere wijze concentreerde ze zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van kinderen en ouderen, kankerpatiënten en personen met mentale ziekten. Haar campagnes voor de sociale aanvaarding van AIDS patiënten en het verwijderen van landmijnen in oude oorlogsgebieden spannen de kroon.

Nummer 2: Isambard Kingdom Brunel (1806 – 1859)

De Engelsman Brunel was een ingenieur en een van de belangrijkste figuren van de industriële revolutie. Hij bouwde dokken, spoorwegen, stoomschepen, bruggen en tunnels. Brunel valt daarbij vooral op door zijn vernieuwende oplossingen voor langdurige ingenieursproblemen. Hij bouwde onder ander de eerste tunnel onder een bevaarbare rivier (de Thames) en het eerste ijzeren stoomschip met propeller. Zijn Great Western Railway zette ondertussen de standaard voor goedgebouwde spoorwegen en hij introduceerde tal van nieuwe constructietechnieken, bruggen, viaducten en tunnels.

Nummer 1: Winston Churchill (1874 – 1965)

Sir Winston Leonard Spencer Churchill was een Engelse politicus en meervoudig Prime Minister. Hij ontvangt de titel van Grootste Brit voornamelijk voor zijn inspanningen als premier tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939/45). Al in de jaren 1930 is Churchill de belangrijkste tegenstander van het vredesbeleid ten aanzien van Adolf Hitler en zijn uitbreidingspolitiek. In september 1939 blijkt zijn oppositie gegrond en verzeilt ook Brittanië in het grootste oorlogsconflict van de 20ste eeuw.

In mei 1940 treedt Churchill aan als Prime Minister om de Britse oorlogsinspanningen nieuw leven in te blazen en beter te organiseren. Met bevlogen speeches en directe volksraadplegingen verzekert hij in de moeilijkste omstandigheden het moreel van zijn burgers. Met name in de periode 1940/41, wanneer Duitsland Europa verovert en Rusland noch Amerika meespelen, weet hij zich te onderscheiden als politiek en militair leider.

De grootste Nederlander

Ook in Nederland is er een verkiezing voor De Grootste Nederlander gehouden. De ereplaats wordt door de meeste kiezers toegekend aan de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje. De bekende schilders Rembrandt en Van Gogh zijn ook in de top 10 terug te vinden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email