De voordelen van een tweetalige opvoeding

Een tweetalige opvoeding staat vandaag de dag meer centraal dan ooit. Dat komt niet alleen omdat er meer internationale koppels zijn, waarbij de ene ouder een andere taal spreekt dan de andere. Ouders zijn ook meer geïnteresseerd in meertaligheid doordat ze zelf meer reizen of werken in een internationale setting.

Een tweetalige opvoeding brengt echter ook wat uitdagingen en vraagtekens met zich mee. Ben je benieuwd hoe je je kind kan opvoeden in andere taal? Met dit handig overzicht kan je alvast op weg om je kind op te voeden met tweetaligheid.

 

Waarom kiezen voor een tweetalige opvoeding?

 

Een tweetalige opvoeding biedt heel wat voordelen, en dat op elke leeftijd. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld heel wat belangrijke bevindingen gemaakt bij kinderen die al op jonge leeftijd worden blootgesteld aan meerdere talen.

Uit een studie blijkt dat het brein van meertalige kinderen zich anders ontwikkelt. Deze kinderen leggen meerdere verbanden, waardoor de hersenen harder moeten werken om het juiste verband te vinden. Als je bijvoorbeeld ‘hond’ uitspreekt, activeert dat bij een meertalige kind associaties in twee talen. Het brein gaat dan op zoek naar het juiste antwoord in de juiste taal. Door die hersenactiviteit is hun brein flexibeler.

Ook op latere leeftijd heeft meertaligheid heel wat voordelen. Sprekers van meerdere talen kunnen zich beter focussen en meer informatie onthouden. Door de goed ontwikkelde cognitieve vaardigheden kunnen ze makkelijker springen tussen taken.

Meertaligheid opent uiteraard ook heel wat deuren voor de studie- en jobkeuze van je kind. Met een hoog niveau in het Engels kunnen ze later in het buitenland studeren, een internationale stage doen of werken bij een multinational.

 

Hoe voed je je kind tweetalig op?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten meertalige opvoeding: simultaan of successief. De keuze is afhankelijk van je eigen talenkennis, maar ook van de leeftijd en persoonlijkheid van je kind.

Bij simultaan tweetalig opvoeden wordt een kind vanaf de geboorte ondergedompeld in beide talen. De ene ouder spreekt dan bijvoorbeeld Nederlands, terwijl de andere ouder in het Engels praat. De hersenen van kinderen zijn erg flexibel en kunnen deze verschillen snel oppikken. Een goede kennis van het Engels is echter wel heel belangrijk, en dat zowel van de spelling als van de grammatica. Zo voorkom je dat je kind foute klanken, woorden of zinsconstructies leert.

Bij successief tweetalig opvoeden wordt de taal pas op een latere leeftijd aangeboden, bijvoorbeeld op school of op een taalkamp. Je kind heeft dus al een goede basis in de moedertaal, voordat er een andere taal wordt geleerd. Voor veel ouders is dit een geschikte oplossing. Je kind leert zo makkelijk, snel en foutloos een andere taal.

 

Veelgestelde vragen over tweetalige opvoeding

Zal mijn kind niet in de war raken door die twee talen?
Kinderen kunnen erg snel leren en regels begrijpen en toepassen. Ze passen hun taal eenvoudig aan aan de persoon of situatie, zelfs zonder dat te beseffen. Zo kan het zijn dat een kind Engels spreekt met ene ouder, en Nederlands met een andere ouder. Ook kan de taal locatiegebonden zijn. Ze beseffen bijvoorbeeld dat ze thuis Nederlands praten, maar op school in het Engels communiceren.

Het is mogelijk dat ze in het begin Nederlandstalige woorden in een Engelse zin verwerken, of omgekeerd. Dat houdt echter op als de kinderen verder opgroeien en ervaring opdoen met de talen.

 


Ik spreek zelf niet zo goed Engels. Is het toch een goed idee om Engels te praten?

Als je zelf slechts beperkt een tweede taal spreekt, is het beter om gewoon Nederlands te praten. Het is vooral belangrijk dat ze een goede basis meekrijgen in hun moedertaal. Die basis gebruiken ze om de tweede taal te verwerven en verankeren. De tweede taal, zoals Engels, leren ze dan met leerkrachten of monitors, bijvoorbeeld op school of op kamp.

 


Zal mijn kind beide talen wel goed leren?

Voor taalwerving geldt dat je best zo vroeg begint met het aanbieden van beide talen. Hoe jonger ze beginnen met het leren van een andere taal, hoe groter de kans dat ze beide talen als moedertaal oppikken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email